Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Droogte laat zich gelden op graanmarkt

De droogte laat zich gelden op de graanmarkt. De notering voor de nieuwe oogst stijgt op de beurs in Middenmeer met maar liefst €22,50 naar €182,50 per ton. De notering voor de oude oogst stijgt €12 naar €183. Het is gebruikelijk dat de noteringen voor de oude en die voor de nieuwe oogst elkaar naderen als de oogst dichterbij komt. Maar een prijsverhoging van 14 procent in één week is zeldzaam.

Het is tekenend voor de stemming in de graanmarkt. Niet alleen tarwe wordt duurder, ook de maisprijs stijgt. De markt ging maanden lang uit van een goede oogst. Bovendien zijn de twee voorgaande jaren recordoogsten graan van de akkers gehaald in de wereld. Daardoor blijven de voorraden groot en was er geen aanleiding te twijfelen of er voldoende graan zou zijn. Maar meteorologen waarschuwden in mei al voor het El Niño effect. Dit weersverschijnsel doet zich eens in de drie tot zeven jaar voor. Dan wordt de neerslag ongelijker dan normaal verdeeld over de wereld. Dat is nu het geval. Het is erg nat in het zuiden van de VS. Het is droog in Canada, India, Europa en enkele graanregio's in Rusland en Oekraïne.

Toch gaan de marktprognoses nog uit van een goede beschikbaarheid van graan. Maar de handel laat zich leiden door het sentiment. Er is de laatste maanden weinig gehandeld in graan, waardoor de prijzen daalden. Kopers wachten dan op verdere prijsdalingen. Nu de prijzen door het weer stijgen, kopen ze juist om verdere prijsstijgingen voor te zijn. Dit geeft de graanprijzen een extra duwtje omhoog.

Prognose: tarweprijs stijgt

Eén reactie

  • farmerbn

    De handel heeft tot vorige week met succes de graanprijs laag kunnen houden. Nu is er geen houden meer aan en gaan de prijzen flink omhoog. Voor de handel is het te vlug gegaan want het graan is nog in handen van de boeren. Dus boeren profiteer en neem je winst.

Of registreer je om te kunnen reageren.