Akkerbouw

Achtergrond

Weinig richting in prijs ijsbergsla

Er zit weinig richting in de prijs voor ijsbergsla, behalve dat vastgesteld kan worden dat de handel, in ieder geval de laatste week, wat vlotter gaat.

"Dan mag je toch onderhand verwachten dat de prijs omhoog kan", reageert een teler. De prijsvorming over de eerste oogstweken beoordeelt hij als 'zeer matig'. "Tien kroppen in een doos brengen momenteel €3,25 tot €3,50 op, inclusief de kosten voor de verpakking", geeft hij aan. "Netto per bol geeft dat een prijs van 22, 23 cent."

Een collega in een andere hoek van Nederland geeft een stuksprijs af van 27 cent. "Dat vind ik redelijk, omdat we door de stroeve groei dit voorjaar wat oogstachterstand aan het inhalen zijn." Daarnaast hebben de Spanjaarden de aanvoer naar Noord-Europa dit voorjaar relatief lang volgehouden, wordt gesignaleerd.

Los van de vraag of de genoemde redenen aan de orde zijn en wat het effect daarvan is op de prijsvorming, verklaart het niet waarom er zo weinig eenduidigheid zit in de prijsvorming. Voor de klokprijzen is dat misschien nog te verklaren doordat ijsbergsla in Nederland feitelijk geen klokproduct meer is. Maar dat argument gaat niet op voor de sla die via de particuliere handelskanalen weg gaat.

Hier lijkt het meer dat de prijs voor ijsbergsla de uitkomst is van wat een handelaar biedt en een toehappende teler die bang is dat zijn koelcel morgen anders vol staat met oud product. Wat de markt verder doet is onbekend en doet niet terzake.

"Sla moet weg, er wordt te veel op voorraad gesneden. Dat is simpelweg de reden waarom de prijs maar niet wil aantrekken", aldus de eerstgenoemde teler. "Alleen nog op bestelling snijden, dat is écht de oplossing. Dan kun je ook eens een keer nee zeggen als de prijs je niet aanstaat."

Of registreer je om te kunnen reageren.