Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Weer laat graanprijzen jojoën

De graanmarkt is een complete weermarkt geworden. En dat brengt veel onzekerheden met zich mee. Want ondanks alle deskundige meteorologen, is het weer onvoorspelbaar. Dat maakt marktbureaus terughoudend in het anticiperen op weersvoorspellingen.

Maar het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) maakte het vorige week wel erg bont. Het is in grote delen van de wereld veel te droog. Dat geldt zeker voor tarwe. Het gewas is op het noordelijk halfrond bezig met de korrelvulling en daar is vocht voor nodig. Maar het USDA verwerkte dit alles niet in de laatste Wasde-prognose. Daardoor daalden de noteringen op de termijnmarkten vorige week.

En dat duwt ook de fysieke noteringen omlaag.

De beurzen in Goes, Groningen en Middenmeer en RVO.nl noteren allemaal lager voor tarwe. De EU-notering van RVO.nl zakt €3 naar €178 per ton. Dat is €13 lager dan vorig jaar half juni. Maar de vooruitzichten voor de graanoogst zijn een stuk minder positief dan toen. Als er niet snel regen valt in grote delen van Europa, kan de tarweprijs alleen maar omhoog.

Dinsdag en woensdag reageerden de termijnmarkten al op het aanhoudende droge weer in het noorden van de VS, Canada, Zuid-Rusland, Europa, India en Australië. Het zuiden van de VS verwacht nog meer regen vanwege de tropische storm Bill. Dat drukt de opbrengsten en de kwaliteit. Pas 11 procent van de Amerikaanse wintertarwe is geoogst. Normaal is dat 20 procent. Hierdoor stegen de termijnnoteringen weer.

Prognose: tarweprijs stijgt.

Eén reactie

  • ed12345


    Ik kreeg tenminste al 2 herinneringen dat ik mijn soyaopties voor eind juni moet

    sluiten dat wil zeggen wachten Edje het gaat stijgen .En dat het dus ook

Of registreer je om te kunnen reageren.