Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Terugval graanoogst lijkt vooralsnog bescheiden

Productieterugval in het seizoen 2015/'16 zal geen alarmerende effecten hebben op de beschikbaarheid van granen, dankzij twee erg grote voorgaande oogsten. De voorraden blijven groot.

De oogstprognoses in de graansector veranderen, vanwege omstandigheden die de ontwikkeling van het gewas verstoren dan wel de oogst belemmeren. De International Grains Council, de organisatie van de grote graan exporterende en importerende landen, geeft in zijn maandrapport van eind juni een kleine terugval aan van de totale wereldgraanproductie: 2 miljoen ton minder dan de meiprognose. De oogst zal uitkomen op 1966 miljoen ton, ruim 2 procent minder dan in het seizoen 2014/'15.

Eindvoorraden kleiner dan in mei werd voorzien

Per saldo is er geen wijziging in het verbruik, er is wel iets meer handel voorzien. Al met al zullen de eindvoorraden 4 miljoen ton minder groot uitpakken dan in mei nog werd voorzien en al met al bijna 4 procent krimpen. Dat is geen probleem, de voorraden van zowel tarwe, mais als soja ruim blijven op alleszins voldoende peil dankzij de grote oogsten van beide voorgaande seizoenen.

De geactualiseerde graanbalans van de Europese Commissie voor het seizoen 2015/16 voorziet in een theoretische voorraad van 46,6 miljoen ton op 30 juni 2016, voldoende voor 8,56 weken Europese graanconsumptie. Het lopende seizoen sluit met 49,1 miljoen ton, voorraad voor 9,02 weken. Vorig jaar juni was er voldoende over voor 6,16 weken.

Veel regen in VS, droogte in Rusland en EU

De markt ondervindt prijstechnisch momenteel effecten van weersomstandigheden. Dat meldt ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Er zit een stijgende tendens in. Het geldt vooral voor tarwe. In de Verenigde Staten is teveel neerslag gevallen en dat zorgt voor vertraging van de oogst en een gemiddeld slechtere kwaliteit. In delen van Rusland, Kazachstan, Canada en de Europese Unie is het juist te droog, waardoor er minder geoogst zal gaan worden.

Russische exportheffing tarwe

De exportperikelen van de landen rond de Zwarte Zee worden met argusogen bekeken. Rusland hanteert per 1 juli, het nieuwe boekjaar voor graan, weer een exportheffing op tarwe. Deze pakt hoger uit naarmate de marktprijs stijgt. Oekraïne heeft officieel geen exportbelemmering. RVO.nl verwacht dat overheid en exporteurs daar wel komen tot een herenakkoord over het exportmaximum. Het effect van de exportbeperkingen valt met een korrel zout te nemen. Zowel Rusland als Oekraïne gaan het komende seizoen weliswaar minder tarwe exporteren ten opzichte van het nog lopende boekjaar, maar het is altijd nog circa 10 procent meer dan de 28 miljoen ton van 2013/'14.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Gewoon dit bericht even bewaren en dan later teruglezen. Zelf verwacht ik dat er weinig tarwe komt en dat de prijs flink stijgt.

  • info36

    Wat een onzin bericht. 

Of registreer je om te kunnen reageren.