Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Teler krijgt hulp uit de lucht

Naast satellietbeelden kun je als akkerbouwer ook luchtbeelden gemaakt met (on)bemande vliegtuigen en helikopters gebruiken. Boerderij zet de opties op een rij.

Remote sensing, ofwel het maken van luchtbeelden van percelen en gewassen, wordt door de (op)komst van UAV’s (drones) bereikbaar voor elke teler. Zelfs met een relatief eenvoudige drone van pakweg € 100 tot € 500 en een GoPro-camera of gewone fotocamera kun je al luchtfoto’s maken die meer inzicht geven dan het blote oog tijdens de gewasronde of de spuitwerkzaamheden.
Problemen met waterafvoer, achterblijvende gewasontwikkeling en gewasschade zijn op een luchtfoto prima te onderscheiden. Met luchtfoto’s gemaakt in zogenoemde RGB-waardes (rood-groen-blauw) kun je met niet al te veel moeite zelfs inschattingen maken van bijvoorbeeld de hoeveelheid organische stof.

Vliegtuig of helikopter

In theorie kan iedere individuele teler een vliegtuig of helikopter laten komen om verschillende percelen of zijn hele areaal te laten fotograferen. In de praktijk zijn de kosten ervan relatief hoog en zetten vooral deelnemers aan precisielandbouwprojecten zoals IJKakker en Akkerbouw 2.0 Hightech Sensing de door DLV Plant en Vigilance aangeboden service in. Een andere aanbieder die zich specifiek op remote sensing in de landbouw richt is Aerial Service Holland ofwel Landbouwluchtvaart. Dit bedrijf vliegt met een bemande helikopter met een multispectrale camera. Voor een perceel of areaal van ­minimaal 4 hectare start Aerial Service Holland de motoren.

Het kostenplaatje wordt pas (echt) interessant bij een veelvoud van hectares. Het loont dus om samen met nabijliggende collega's luchtbeelden te laten maken. Buiten akkerbouw-, vollegrondsgroenten- en bollengebieden val je dan al snel buiten de boot.

 

UAV als bereikbaar alternatief

Bent u geen projectdeelnemer, niet gesitueerd in een geconcentreerd teeltgebied en op zoek naar andere luchtbeelden dan satellietbeelden? Dan is het inhuren van een UAV een alternatief. Verschillende bedrijven bieden luchtfotografie met UAV's en (multispectrale) camera's aan. Dit zijn bijvoorbeeld Bocavista, Sky­Vision en TerraSphere. Deze bedrijven richten zich minder sterk of (nog) niet op de agrarische sector.


Een samenwerkingsverband dat dat sinds kort wel doet is AkkerAnalyse (Marknesse, Fl.), Aurea Imaging (B.) en Loonbedrijf Thijssen (Nieuwehorne, Fr.). Elk van de drie bedrijven beschikt over dezelfde UAV met dezelfde multispectrale camera en samen vliegen ze over heel Nederland. Ze zijn volledig gecertificeerd en beschikken over de noodzakelijke registraties en kennis. Net als in de bemande luchtvaart, moeten ook UAV-piloten zich houden aan wettelijke regels, zoals maximale vlieghoogte en vliegafstand vanaf de piloot. Vliegen boven en in de buurt van (militaire) vliegvelden en andere verboden gebieden is niet toegestaan. Hierboven een overzicht van enkele aanbieders van luchtbeelden.

Aanbieders luchtbeelden

Eén reactie

  • cthijssen

    Goede vergelijking van de verschillende partijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.