Akkerbouw

Achtergrond

Tafelaardappelen zijn minstens prijshoudend

Net als de markt voor fritesaardappelen staat ook de handel in tafelaardappelen nog sterk onder de invloed van het weer.

Wat aanbod op middellange termijn betreft: enige neerslag heeft onvoldoende opgeleverd om een einde te maken aan de droogteproblemen. Tekort aan vocht en ook relatief koud weer hebben ervoor gezorgd dat de opbrengsten niet zullen zijn wat er normaal mag worden verwacht. Zo is het in het zuidwesten van Duitsland gewoon weer droog weer. Ook in hoger gelegen gebieden, vooral daar waar niet beregend kan of mag worden, levert de droogte aanzienlijke problemen op voor het gewas. Dat meldt de Duitse toonaangevende aardappelgroothandel Weuthen over de situatie in de voor de vroege aardappelteelt belangrijke regio's, zoals Rijnland.

Uit de landen waaruit de eerste vroege aardappelen tot nu toe zijn betrokken, te weten Israël, Spanje en Portugal, is niet veel meer te verwachten. De tafelmarkt is nu afhankelijk van Duitsland, waar in de komende weken de eerste aardappelen van de koude grond worden aangeboden.

Dichter bij huis geeft de prijsontwikkeling op de veiling van primeurs op het Zeeuwse Tholen (Alvantho) op kleine schaal een goede indicatie van de situatie. Ten eerste is de veiling dit jaar laat begonnen, pas in de tweede week van juni. Terwijl de opbrengsten op de eerste dag van veilen nogal tegenvielen, is het niveau vervolgens redelijk op peil gebleven. Er is zeker niet te veel volume beschikbaar. Voorlopig kunnen prijzen een doorsneeniveau vasthouden.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.