Akkerbouw

Achtergrond 1635 x bekeken

Suikerprijs laagste in 6,5 jaar

Coöperatie Cosun kondigde begin dit jaar aan dat de bietenprijs voor oogst 2015 gaat dalen ten opzichte van de laatste jaren.

Want de suikerprijs staat onder druk. De voorspelling van Cosun is werkelijkheid op de suikertermijnmarkt in Londen. Het termijncontract voor levering in augustus sloot maandag op $345 per ton witsuiker. Dat is de laagste notering voor een eerstaflopende termijncontract sinds 22 januari 2009. De suikerprijs stond niet zò laag in bijna 6,5 jaar.

Toch kan er veel veranderen in een jaar. Begin 2009 zag het er erg somber uit voor de suikerprijs, en dus ook voor de bietenprijs. Maar de termijnmarkt in Londen sloot 2009 af met een notering van $710 voor het eerstaflopende contract. Dat is een ruime verdubbeling binnen een jaar. De prijsstijging werd veroorzaakt doordat gedurende het jaar de oogstprognoses voor het nieuwe seizoen voortdurend werden verhoogd.

Daar ziet het op dit moment echter niet naar uit. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) produceert de wereld dit seizoen voor het vijfde jaar meer suiker dan het verbruikt. Volgend seizoen 2015/2016 is de productie weliswaar iets groter dan het verbruik. Maar het verschil is zo klein dat de suikervoorraad in de wereld aan het eind van het seizoen nog altijd 40,5 miljoen ton bedraagt. Dat is een immense hoeveelheid op een jaarlijks verbruik van 173 miljoen ton. Dat blijft de suikerprijs drukken en houdt de voorspelling van Cosun realistisch.

Prognose: suikerprijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.