Akkerbouw

Achtergrond 5 reactieslaatste update:16 jun 2015

Slecht weer nog niet terug te zien in USDA-rapport

Het nieuwe Wasde-rapport voorspelt een grote graanoogst. Maar het weer zit tegen op veel plekken in de wereld.

Wie krijgt gelijk? De telers die zien dat hun graan dringend regen nodig heeft, of juist te veel water krijgt? Of de marktbureaus die een overvloedige graanoogst voorspellen? De termijnmarkten in Chicago en Parijs laten zich vooral leiden door de graanprognoses. Dat bleek vorige week, toen het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) zijn maandelijkse Wasde-rapport uitbracht met cijfers over productie en verbruik van graan. Het is de tweede keer dat het USDA een prognose doet voor het nieuwe graanseizoen 2015/2016. De wereld heeft meer dan genoeg graan, is de teneur. Bovendien exporteert de VS veel minder tarwe dan in andere jaren door de dure dollar. Dit alles duwde de graanprijzen vorige week omlaag. Het eerstaflopende contract voor tarwe daalde 2,6 procent in Chicago (julicontract) en 2,3 procent in Parijs (septembercontract). Ook mais werd vorige week goedkoper op beide termijnmarkten.

De prijsdalingen komen op een moment dat het weer de oogst gaat bepalen. In grote delen van Europa is het koud en droog. Maar het USDA ziet geen reden de oogstprognoses voor tarwe en mais in de EU te verlagen. Australië heeft last van droogte. Het USDA houdt de oogstprognose voor het continent gelijk. De tarweoogst is begonnen in het zuiden van de VS. De kwaliteit en de opbrengsten van de eerst geoogste tarwe vallen zwaar tegen door regen. Maar het USDA verhoogt in het laatste Wasde-rapport juist de oogstprognose voor Amerikaanse tarwe. India gaat gebukt onder een extreme hittegolf. De USDA-cijfers over de Indiase graanproductie zijn exact hetzelfde als in het rapport van mei. Het graan in Canada kreeg een flinke nachtvorst over zich heen en heeft al langer last van droogte. Ook in Oekraïne en Rusland zijn de groeiomstandigheden minder optimaal dan vorige maand. Het is allemaal niet terug te zien in het Wasde-rapport. Het roept de vraag op of de termijnmarkten niet te veel de oren laat hangen naar zo'n rapport.

Laatste reacties

 • info36

  Ik staat hier niet van te kijken. Men is al jaren bezig om de voedselprijzen laag te houden. 

 • erwinvaneijk


  gewoon opslaan,komt wel goed van de winter met de prijzen

 • breukers1

  World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) report, maar wel ten dienste van de secundaire sector

 • farmerbn

  Het graan is nu nog van de boeren. Als die boeren straks moeten verkopen omdat de rekeningen ook gewoon binnenkomen dan is het graan van de handel . Daarna gaan de prijzen pas omhoog omdat de handel dan gaat beweren dat er minder geoogst is.

 • Bzl


  Gezien de weersomstandigheden, oa droog in west-europa, moeten de prijzen wel omhoog.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.