Akkerbouw

Achtergrond 2597 x bekeken

Nieuwe oogst frites hoog geprijsd

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) denken nog een week of drie aardappelnoteringen te kunnen zetten voor de oogst 2014, in elk geval voor categorie fritesgeschikt.

Momenteel voeren in de handel de rassen Markies en Fontane de boventoon, de beschikbaarheid van Agria's daalt sterk. In de prijzen bepalen Bintjes in dit geval de onderkant van het niveau, toch altijd nog € 12 per 100 kilo. De industrie heeft voor de verwerking tot frites de aardappelen nog steeds graag, maar er lijkt wat minder druk op de ketel na een aantal weken van stevig kopen en een vast gestemde markt. Men is nu meer ingedekt voor de periode tot aan de eerste beschikbaarheid van flinke volumes nieuwe oogst.

De aardappelmarkt is wat de oogst 2015 aangaat sterk in de ban van het weer, of liever gezegd de ontwikkelingen rond de stand van het gewas. Neerslag en verwachting van neerslag leken vrijdag 19 juni de termijnprijs voor het aprilcontract 2016 een ferme tik te geven. Toch is de 'schade' wat de notering aan de EEX termijnmarkt betreft beperkt gebleven. Uiteindelijk is vorige week de gemiddelde notering voor de nieuwe oogst fritesgeschikt zelfs nog iets geëindigd boven die van de voorgaande week. Zowel boeren als verwerkers en derden (speculanten) zijn flink druk geweest met de handel. Het aantal transacties voor dit contract kwam uit op een weektotaal van 2041. Op maandag 22 juni ging meteen de voet weer op het gaspedaal. Er is op één dag een hoeveelheid van meer dan vijfhonderd contracten april verhandeld.

Prognose: dagmarkt stabiel.

Meer informatie over de prijzen van aardappelen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Bintje Belgapom

Fritesaardappelen VTA

Fritesaardappelen Goes

Fritesaardappelen Emmeloord

Fritesaardappelen Rotterdam

Termijnmarkt Frankfurt april 2016

Of registreer je om te kunnen reageren.