Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaad duurder dan vorig jaar

Koolzaad is op de termijnmarkt in Parijs nu €30 duurder dan een jaar geleden.

Het augustuscontract voor koolzaad sloot maandag op €374,50 per ton. Twee weken geleden noteerde het augustuscontract dezelfde prijs als een jaar geleden.

De ommezwaai kwam begon vorige week. Het weekeinde er voor was het erg koud in Canada. Daardoor liep veel koolzaad schade op, vooral in Saskatchewan, een provincie in Zuid-Canada. Volgens een inventarisatie van de autoriteiten staat 44 procent van de koolzaadpercelen in Saskatchewan er goed of uitstekend bij. Vorig jaar viel 87 procent begin juni in de twee hoogste klassen en begin juni 2013 was dat 79 procent. In Saskatechewan staat 52 procent van het Canadese koolzaadareaal. Canada is de grootste koolzaadexporteur ter wereld. Vandaar het grote effect op de prijs. Er is veel koolzaad overgezaaid. Daardoor bloeit het pas in de zomer, als het flink heet kan worden. Dat drukt de hectareopbrengsten.

De groeiachterstand wordt ook veroorzaakt door droogte. Daardoor kiemt het zaad slecht. Door het gebrek aan regen verliep de inzaai echter voorspoedig. Maar die voorsprong is teniet gedaan door droogte en vorst.

Vorige week steeg de koolzaadnotering op de termijnmarkt in Winnipeg tijdens de handelsdag even boven de 500 Canadese dollar per ton (€361). Dat is de hoogste prijs sinds eind april 2014. Maar de slotnoteringen blijven net onder die grens.

Prognose: koolzaadmarkt is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.