Akkerbouw

Achtergrond 1538 x bekeken

Grove uien zijn redelijk plaatsbaar

De uiensector is begonnen aan de laatste partijen uit de oude oogst.

Volgens een voorzichtige schatting is er nog volume voor één à twee weken uienexport te koop. De prijs is ten opzichte van vorige week iets aangetrokken. Goes en Middenmeer noteren de uien al niet meer, Emmeloord gaf verhogingen te zien. Grove uien zijn nog redelijk goed gevraagd, de middelfijne veel minder. De uien in de maten 60 millimeter opwaarts gaan vlot weg naar de schillerijbedrijven en industriële verwerkers (voor productie van uienringen en dergelijke).

Export naar Brazilië zou toch nog wat blijven doorlopen, al zijn er geen harde gegevens over. Uitvoer van uien naar Afrika stelt heel weinig voor. Exporteurs hebben (nog?) niet veel extra vraag ondervonden van de nu begonnen islamitische vastenmaand Ramadan. Landen als Ivoorkust en Mauretanië zijn weinig aan de markt, Senegal accepteert nog geen import. Ook de uitvoer van uien naar Oost-Europa is tam, daar is nog het nodige beschikbaar vanuit Polen.

De uit elkaar gegroeide telersprijzen voor de categorieën 30% en 60% grof zijn niet eens maatgevend voor de grote verschillen die er nu in de baalprijzen zijn. Tussen de grove uien en zeer moeilijk te verkopen 'middels' zit een gat van om en nabij €10 per 100 kilo.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.