Akkerbouw

Achtergrond 2662 x bekeken

Goede hectare-opbrengsten drukken graanprijzen in EU

De graanprijzen blijven onder druk staan. Mars verwacht nog steeds bovengemiddelde hectare-opbrengsten in de EU.

De tarweprijzen herstelden vorige week niet van de klap die ze kregen van de laatste Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het USDA verwacht een grote beschikbaarheid van tarwe en mais en dat drukte de prijzen omlaag. De prijzen van tarwe en mais konden vorige week niet herstellen, ondanks dat op veel plaatsen in de wereld er te weinig neerslag valt. De notering van het eerstaflopende termijncontract (september) verloor op de termijnmarkt in Parijs vorige week 1,0 procent. In Chicago werd het julicontract vorige week 3,0 procent goedkoper. Mais verloor in Parijs (augustuscontract) 0,9 procent en bleef in Chicago (julicontract) vrijwel stabiel (+0,1 procent).

Er wordt droog weer voorspeld voor het zuiden van de VS. Daar vertraagde regen de oogst en analisten vrezen voor de kwaliteit van de tarwe. Nu droog weer is voorspeld, dalen de termijnnoteringen.

In Europa is vorige week op veel plekken wat regen gevallen. Maar dat is onvoldoende om het neerslagtekort op te heffen. Toch ziet het weerkundig bureau van de Europese Commissie (Mars) er geen aanleiding in om de graanprognose te veranderen. Mars gaat in de prognose die gisteren verscheen uit van een gemiddelde graanopbrengst in de EU van 5,32 ton per hectare. Dat was in de meiprognose 5,33 ton. Het grootste verschil zit bij zachte tarwe. De hectareopbrengst daalt van 5,93 naar 5,85 ton. Maar de hectareopbrengsten zijn nog altijd 2 tot ruim 3 procent hoger dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Mars meldt wel dat als de droogte in de EU nog langer aanhoudt, dat dan de hectareopbrengsten onder druk komen. Vooral in Spanje en Italië en in een brede strook door West- en Midden-Europa is veel te weinig neerslag gevallen.

Het Franse marktbureau Strategie Grains verlaagde om die reden eind vorige week de oogstprognose wel enigszins. De EU oogst volgens het marktbureau dit jaar 149,3 miljoen ton tarwe. Dat is 1,3 miljoen ton minder dan in de vorige prognose.

Of registreer je om te kunnen reageren.