Akkerbouw

Achtergrond

Droogte maakt koolzaad duurder

Het augustuscontract voor koolzaad sloot maandag op de termijnmarkt in Parijs op €392 per ton. Dat is de hoogste notering voor een eerstaflopende contract in bijna een jaar.

Er zijn drie factoren die de koolzaadprijs omhoog duwen. Allereerst is dat de regen in grote delen van de VS. Daardoor verloopt de inzaai van soja traag. Bovendien maakt de soja een moeizame start. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) beoordeelt 63 procent van de sojapercelen als goed of uitstekend. Dat was vorig jaar 72 procent. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor sojabonen staat op het laagste peil in 3,5 maand. De index is berekend op basis van noteringen in de VS en Zuid-Amerika.

Daarnaast heeft het koolzaad in Canada last van droogte. In de provincie Alberta beoordelen de autoriteiten slechts 31,4 procent van de koolzaadpercelen als goed of uitstekend. Vorig jaar viel 81,2 procent in de twee hoogste scores.

Canada is de grootste exporteur van koolzaad in de wereld. Handelsbedrijf CWB (de vroegere Canadian Wheat Board) verwacht dat Canada dit jaar niet meer dan 13 miljoen ton koolzaad gaat oogsten. Dat is de laagste productie in acht jaar. Ook het Canadese landbouwministerie (AAFC), het USDA en de IGC verwachten dat de Canadese akkerbouwers veel minder koolzaad van de akkers gaan halen dan vorig jaar.

Ook in grote delen van Europa valt te weinig regen voor het koolzaad. Dat drukt de koolzaadproductie. De EU is de grootste producent van koolzaad in de wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.