Akkerbouw

Achtergrond

Dobberende tarweprijs stijgt weer eens

Het weer houdt de graanmarkt in zijn greep, wat sterk effect heeft op oogstprognoses en daarmee de tarweprijs.

Te veel regen in de VS en juist droogte in Europa (c.q. het belangrijke graangebied Frankrijk), hebben sterke invloed. De prijzen gaan op en neer. Momenteel is er een stijgende tendens. De Amerikaanse tarwe heeft kwalitatief te lijden gehad van de overvloedige neerslag, wat aanvankelijk vooral gold voor de harde tarwe, maar ook invloed dreigt te krijgen op de zachte tarwe. De oogst schiet ook niet op bij deze regen, de telers verkopen nu niet graag. In Frankrijk, waar het gewas last heeft van droogte, speelt de omstandigheid dat de oogst op zich nog best goed kan uitpakken, maar kwalitatief erg verschillend van regio tot regio. Dat is afhankelijk van de bodemgesteldheid en daarmee het vermogen om water vast te houden, meldt graanmarktbureau Agritel.

Voor het komende seizoen vreest het Franse graanmarktbureau Stratégie Grains aanzienlijk fellere concurrentie voor de EU vanuit het Zwarte Zeegebied. Rusland en Oekraïne hebben de deviezen hard nodig en van de Russische exportheffing verwacht het bureau weinig belemmerend effect.

Prognose: prijs stijgt.

Meer informatie over de prijzen van granen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

EU-voertarwe Rotterdam

Maaltarwe Goes

Voertarwe Groningen

Voertarwe Emmeloord

Voertarwe Middenmeer

Nieuwe oogst tarwe Middenmeer

Voertarwe Hamburg

Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.