Akkerbouw

Achtergrond 1806 x bekeken

Vaste uienmarkt kalmeert

De uienmarkt wordt momenteel geregeerd door de telersprijs, die bijzonder hoog staat ten opzichte van de haalbare baalprijzen.

Het verschil is voor de categorie grove uien maar een cent of 3 tot 4 per kilo, voor middelfijne uien (35-50 millimeter) draaien de sorteerders en verpakkers bij deze inkoopprijs feitelijk met verlies. De afzet kan bij het huidige prijspeil niet in stand blijven. Bovendien is de uitvoer naar Brazilië, die tot bijzonder grote hoogten steeg in april en begin mei, teruggezakt. Daar is al meer beschikbaar uit eigen regio.

In Europa is de vraag naar Nederlandse uien wat bekoeld vanwege de hoge prijzen. Het speelt de teler die nog uien in de schuur heeft wel in de kaart dat de groei er nog allerminst in zit bij de nieuwe oogst van (plant-)uien. In tegenstelling tot het vorige oogstjaar, toen de eerste nieuwe vroeger waren dan gebruikelijk, zit het erin dat de plantuien nu juist later beschikbaar zijn. Dat verlengt het exportseizoen voor de bewaaruien met één à twee weken. Het ligt zeker niet voor de hand dat de handel net als in juni vorig jaar abrupt afloopt. Als de exporteurs in de komende weken het volume kunnen wegzetten dat er in de voorgaande vijf seizoenen is uitgevoerd gaat de oogst 2014 gewoon op.

Prognose: prijs stabiliseert.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Uien Emmeloord

Rode uien Emmeloord

Bio-uien Emmeloord

Uien Goes

Uien Middenmeer

Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.