Akkerbouw

Achtergrond

Uienprijzen stijgen weer flink

De prijshoudende stemming op de uienmarkt is veranderd in vast.

De telersnoteringen zijn met euro's tegelijk naar boven bijgesteld. Dat geldt niet alleen de tot dusver vooral gewilde grovere sortering, ook de middelfijne gaan goed van de hand. Dit is uiteraard ook gewoon een kwestie van beschikbaarheid, er zijn onvoldoende grove uien voorhanden. Er is een brede afzet in het buitenland momenteel, waar in maart vooral de bestemming Brazilië de exportkar trok.

Ook binnen Europa zelf zijn Nederlandse uien steeds beter plaatsbaar. De markt bevindt zich in de laatste fase van het uien-bewaarseizoen, dat in principe nog een week of vijf, zes duurt. Vooral in de IJsselmeerpolders is te merken dat er in die contreien minder van de akkers is gekomen dan het landelijk gemiddelde. De export is in de periode eind maart tot en met midden april maar bescheiden geweest. Hij was in ieder geval per week 850 ton beneden het vijfjarig gemiddelde. Hoewel er dus in theorie nog voldoende uien beschikbaar zouden moeten zijn, is het voor inkopers zoeken. Er vinden ook de nodige transacties plaats tussen handelaren onderling, veel van de volumes die nog bij de boer liggen hebben inmiddels al een nieuwe eigenaar.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.