Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Sojabonen steeds goedkoper

De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council stond precies een jaar geleden op 279 punten.

De IGC berekent de index dagelijks op basis van spotnoteringen in de VS, Brazilië en Argentinië. Maandag lag de index op 189 punten. Dat is een daling van 32 procent in een jaar.

De oorzaak is de grote oogst. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat dat de wereld dit seizoen 317,3 miljoen ton sojabonen produceert, terwijl het verbruik niet boven de 292 miljoen ton uitkomt. Voor het nieuwe seizoen gaat het USDA opnieuw uit van een productie van 317,3 miljoen ton. Het verbruik bedraagt 304,3 miljoen ton. De voorraden groeien aan het eind van seizoen 2015/2016 naar 96,2 miljoen ton. Dat is 32 procent van het jaarlijkse verbruik. Een dergelijke grote voorraad drukt de prijzen.
Dat is te zien op de termijnmarkt in Chicago. De termijncontracten voor de nieuwe oogst zijn nog goedkoper dan die voor de oude oogst. Het julicontract sloot maandag op $9,544 per bushel (€315 per ton), de laagste notering in bijna acht maanden. Het novembercontract voor de nieuwe oogst daalde maandag naar $9,350 per bushel (€309 per ton).

De sojaprijs wordt ook gedrukt doordat de inzaai in de VS voorspoedig verloopt. Volgens het USDA zit nu 45 procent van de bonen in de grond, tegen 36 procent normaal. Een vroege inzaai betekent een langer groeiseizoen met hogere opbrengsten. Daar komt bij dat de VS nog nooit zo'n groot areaal sojabonen heeft gekend als dit jaar. Voorlopig blijft soja goedkoop.

Prognose: soja blijft goedkoop.

Eén reactie

  • breukers1

    Voor 309 euro per ton koop je in Europa geen soja !

Of registreer je om te kunnen reageren.