Akkerbouw

Achtergrond 2011 x bekeken

SPNA: ziektedruk door gele roest neemt toe

Nieuw Beerta – De ziektedruk in wintertarwe door gele roest neemt toe op het SPNA-proefbedrijf in Nieuw Beerta. De mate van aantasting lijkt op die van vorig jaar, alleen zijn de aantastingen dit jaar later zichtbaar.

Dat meldt onderzoeksinstituut SPNA in de wekelijkse graanziektebarometer. Op de proefboerderij Kollumerwaard vindt SPNA nog geen gele roest. De ziektedruk door septoria (bladvlekkenziekte) neemt op beide locaties af, omdat de tarwe nieuwe bladlagen heeft gevormd. De aangetaste bladeren lager in het gewas blijven wel aanwezig.

Op Ebelsheerd komt het vlagblad in alle rassen tevoorschijn. De vroegste percelen zijn over één tot twee weken toe aan de tweede ziektebestrijding. Op Kollumerwaard groeit de tarwe trager.

SPNA bepaalt iedere week de aantasting door ziekten in wintertarwe op de proefboerderij Ebelsheerd in het Oost-Groningse Nieuw Beerta op de proefboerderij Kollumerwaard in het Noord-Friese Munnekezijl. SPNA doet de waarnemingen in een aantal rassen met verschillende resistentieniveaus. Er wordt geen ziektebestrijding toegepast, om een goede indruk te krijgen van de ziektedruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.