Akkerbouw

Achtergrond

Rustige gestemde uienmarkt is wankel

De uienmarkt is wat betreft de stemming weer eens van hosanna in mineur geraakt. De positie van de sorteer- en verpakbedrijven is vanwege (landelijk bezien) overcapaciteit al jaren lastig. De felle onderlinge concurrentie zet de baalprijzen op scherp.

Het maakt op termijn inkopen tot een riskante zaak, werkvoorraad wordt minimaal gehouden. Komt er dan een stimulans voor de export, dan kan het ineens snel gaan en krijgt de teler veel vraag naar uien.

De zuigkracht van Brazilië, dat vanwege sterk achterblijvende aanvoer uit eigen regio veel uien importeerde, heeft in april geleid tot en abrupte, sterke telersprijsstijging. Brazilië heeft dit voorjaar uitzonderlijk veel volume Nederlandse uien opgenomen, enkele weken zelfs een kwart tot een derde van de totale Nederlandse uienexport. Afhankelijkheid van één afnemer, die momenteel minder vraagt, maakt de exportpositie erg wankel. Het is uiteraard niet de enige exportbestemming, maar het snel gestegen prijspeil zorgt voor weerstand bij kopers elders overzee en ook binnen de EU zelf.

Pas als er weer duidelijk meer uien plaatsbaar zijn en de bodem van de werkvoorraden in zicht komt kan de stemming verbeteren. De baalprijs ligt nu voor de beste middel-grove sortering rond €20.

Prognose: hooguit stabiel.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.