Akkerbouw

Achtergrond 1931 x bekeken 1 reactie

Prijzen tarwe en mais iets hoger op wereldmarkt

De prijzen voor tarwe en mais stegen vorige week iets. El Niño gaat het weer bepalen. Maar de oogstprognoses gaan wel uit van grote oogsten.

Tarwe en mais werden vorige week iets duurder op de wereldmarkt. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe steeg van vrijdag op vrijdag met 1,7 procent. De prijsindex voor mais ging 2,8 procent omhoog. De graanmarkt wordt beheerst door weerberichten. Die bepalen wat de oogst straks gaat brengen op het noordelijk halfrond. Meteorologen zien dat het weersverschijnsel El Niño terug is. Dat betekent meer kans op droogte in Australië en meer kans op regen in de Verenigde Staten.

Prompt komen er meldingen van watertekort in Oost-Australië, waardoor de eerste oogstprognoses voor het nieuwe seizoen al zijn verlaagd. In de zuidelijke Plains in de VS regent het volop. De eerste zorgen over de kwaliteit van de wintertarwe zijn al geuit. En op de Prairies in Canada groeien de zorgen over het uitblijven van regen.

Ook op de termijnmarkt in Chicago werden tarwe en mais vorige week duurder. Dat had niet alleen te maken met het weer, maar ook met het herschikken van posities van investeringsfondsen. Het julicontract voor tarwe werd vorige week in Chicago zelfs 6,1 procent duurder. Parijs ging niet mee in die trend. Daar kwamen de tarwe- en maisprijzen over de hele week gerekend nauwelijks van hun plek. De notering van het septembercontract voor tarwe werd donderdag flink duurder, maar leverde vrijdag weer een flink deel van de stijging in. Rusland schrapte vrijdag de exportheffing op tarwe. Bovendien wordt de euro duurder ten opzichte van de dollar. Veel analisten verwachten dan ook dat de EU volgend seizoen minder tarwe exporteert, omdat de concurrentie met Rusland toeneemt. Dat drukt de tarweprijs in de EU.

De publicatie vorige week van het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) beroerde de graanmarkt weinig. De wereld oogst volgend seizoen weer veel tarwe, mais en sojabonen waardoor de voorraden groot blijven. Dat is al ingecalculeerd in de prijzen op de termijnmarkten. De Rabobank Agri Commodity Markets Research verwacht dat de akkerbouwers volgend seizoen 2015/2016 lagere prijzen krijgen voor tarwe en mais.

Eén reactie

  • breukers1


    Zoals je ziet en in centraal Europa vaak wordt gezegd, `Dass wetter zagt alles`

Of registreer je om te kunnen reageren.