Akkerbouw

Achtergrond

Peenmarkt loopt door bij gelijk prijspeil

De gebroken week met uitvallende Hemelvaart-donderdag heeft voor de peenhandel volumematig niet erg veel invloed. Er is met de logistiek op ingespeeld.

Nederlandse bewaarpeen gaat beduidend minder weg naar Duitsland, dat in hoge mate is overgeschakeld op aanvoer van nieuwe oogst uit Spanje/Portugal en Israël. De export gaat nu vooral naar  Oost-Europa en België. Het prijsverschil tussen schalenpeen en de grovere is weg. De grovere sortering is zeker zo gewild omdat die nog niet kan worden aangevoerd uit de nieuwe oogst. Ook Duitsland is voor grovere bewaarpeen nog wel in de markt, maar die gaat dan vooral naar verwerkers, niet zozeer de levensmiddelenhandel ofwel supermarkt.

Deze week is er geen telersbeurs Emmeloord geweest, maar het prijsniveau beweegt zich rond €200 tot €250 per kist. De hoogste prijs geldt dan voor ca. 650 kilo netto. De telersprijs van Emmeloord lag in week 19 aan de bovenkant rond dat niveau (€37 per 100 kilo). De kwaliteit van de nog resterende peen in bewaring is goed. Voorlopig kan de handel nog wel doorgaan zonder forse prijsdalingen. De peenmarkt is dit seizoen al langere tijd gekenmerkt door relatief hoge prijzen vanwege krap beschikbaar volume. De oorzaak is vooral de schade als gevolg van muizenvraat.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen van peen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
B-peen Emmeloord
Bio-peen Emmeloord
Schaaltjespeen Emmeloord
B-peen Middenmeer
C-D-peen Middenmeer

Of registreer je om te kunnen reageren.