Akkerbouw

Achtergrond 1594 x bekeken

Goede oogstprognoses drukken tarweprijs

De tarweprijs voor het meicontract kelderde door shortposities. De goede oogstprognoses voor het nieuwe seizoen verhinderen prijsstijgingen.

Een aantal graanhandelaren zweet peentjes op de termijnmarkt in Parijs. De notering van het meicontract voor tarwe kelderde in twee dagen met 9 procent en sloot vrijdag op €156. Woensdag sloot het contract nog op €171. Er stonden die dag nog bijna 8.000 posities open. Blijkbaar zit een aantal handelaren short: ze gokten op een prijsstijging en moeten nu contracten terug kopen tegen een sterk gedaalde prijs. Dat kost ze erg veel geld.

De notering van het meicontract wijkt dan ook sterk af van de andere noteringen, zowel op de termijnmarkt als op de fysieke tarwemarkt. Het septembercontract voor tarwe verloor in Parijs vorige week 1,7 procent. In Chicago werd het eerstaflopende termijncontract voor tarwe (juli) zelfs duurder (+1,2 procent). Op de fysieke markt werd tarwe ook iets goedkoper. De prijsindex voor tarwe van de International Grains Council daalde vorige week 0,5 procent.

De graanmarkt kijkt naar de nieuwe tarwe oogst die straks begint op het noordelijk halfrond. De marktbureaus en overheidsinstellingen verwachten weliswaar dat de wereld minder tarwe produceert dan vorig seizoen, maar genoeg om de voorraden op peil te houden. Dat blijft volgend seizoen de tarweprijs drukken. Dinsdag publiceert het Amerikaanse ministerie van landbouw de eerste prognose voor de graanproductie in 2015/2016 voor de hele wereld. Daar kijkt de graansector met belangstelling naar uit.

Verder is van belang wat Rusland doet met de exportheffing op tarwe. De heffing gaat per 15 mei waarschijnlijk omlaag van minimaal €35 per ton naar €1 per ton. Maar als tarwe te duur wordt, gaat de heffing weer omhoog. De overheid wil de voedselprijzen in de hand houden, nu het leven voor veel Russen duur is door de fikse koersdaling van de roebel.

Ook de maisprijs staat onder druk. De mais in de VS, EU en China begint goed aan het groeiseizoen. Marktbureaus publiceren dan ook hoge productieschattingen voor mais in het nieuwe seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.