Akkerbouw

Achtergrond

EU-voertarwe is weer concurrerend

De dollar is de afgelopen weken weer een stuk duurder geworden ten opzichte van de euro, bijna 5 eurocent in twee weken tijd.

Het niveau is nu dat van eind april. Het bemoeilijkt de concurrentiepositie van de VS ten opzichte van de EU. De prijs van EU-voertarwe is in dezelfde periode met €8 per ton hersteld.

Op de wereldmarkt is er niet zoveel gebeurd met het gemiddelde van de prijzen op de diverse markten. De termijnmarkt is veel meer speelbal van de omstandigheden die invloed hebben op het gewas. Voor de tarwemarkt is het een belangrijke ontwikkeling dat de Russische overheid toch weer exportheffingen instelt, zeer kort na het afschaffen van het bestaande systeem. De bescherming van de binnenlandse agrarische markt, in het bijzonder de veehouderij die dreigt met erg hoge voerkosten te worden opgezadeld, is de reden.

De Russische graanvoorraden zijn behoorlijk groot, maar volgens prognose valt de nieuwe tarweoogst ten opzichte van de vorige een stuk tegen, waardoor er 1,5 miljoen ton minder beschikbaar komt voor export. Graanbureau Agritel wijst op erg warm weer in Zuid-Rusland.

Prognose: tarweprijs stijgt.

Meer informatie over de prijzen van granen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

EU-voertarwe Rotterdam

Maaltarwe Goes

Voertarwe Groningen

Voertarwe Emmeloord

Voertarwe Middenmeer

Nieuwe oogst tarwe Middenmeer

Voertarwe Hamburg

Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.