Akkerbouw

Achtergrond

Duurdere real duwt suikerprijs hoger

Suiker werd afgelopen week duurder op de termijnmarkten. De koers van de Braziliaanse real stijgt, waardoor suiker uit Brazilië minder concurrerend wordt.

Het eerstaflopende suikercontract (augustus) sloot maandag in Londen op $383,20 per ton witsuiker. In één week werd suiker in Londen $10 per ton duurder.

Maar er is bepaald geen sprake van een structureel herstel van de suikerprijs. Door de goede oogsten van de laatste jaren zijn er grote voorraden in de wereld. Het augustuscontract noteert in Londen niet voor niets $90 lager dan een jaar geleden.

Door de lage suikerprijs krijgen producenten het moeilijk, vooral buiten Europa. Steeds meer landen nemen maatregelen om de eigen suikersector te beschermen. India subsidieert de export of het transport van suiker. Thailand voerde vorig jaar september een steunprogramma in. Brazilië verhoogde begin dit jaar de verplichte bijmenging van ethanol door fossiele brandstoffen en verlaagde de heffing op ethanol. China heft belasting op de import van suiker. Egypte kent een importheffing voor witsuiker.

Het is niet voor niets dat de Europese bietentelersorganisatie Cibe er bij de Wereldhandelsorganisatie WTO op aandringt om naleving van de handelsregels af te dwingen. Eind september 2017 stopt de EU-suikerregeling. Daarna mag de EU onbeperkt suiker exporteren. De Europese producenten willen dan niet tegen handelsbelemmeringen oplopen.

Prognose: suikerprijs blijft onder druk staan.


Of registreer je om te kunnen reageren.