Akkerbouw

Achtergrond

Druk op graanprijzen houdt aan

Geleidelijk aan zakken de graanprijzen verder weg. Dat geldt in het bijzonder voor de tarwe.

Op de wereldmarkt verloor het prijspeil volgens de index van de International Grain Index (met januari 2000 als referentie) ruim 10 procent. Voor mais was dat beduidend minder, ongeveer 2 procent. Op de termijnmarkt in Parijs is voor tarwe de trend eveneens 10 procent waardedaling in de afgelopen maand, maar ging de maisprijs iets sterker in mineur dan in de effectieve markt, in de wetenschap dat er een grote beschikbaarheid van mais zal zijn in het komende boekjaar. Naarmate het seizoen meer naar het einde loopt is de effectieve handel slapper. De weersomstandigheden spelen vrijwel overal in het voordeel van het gewas, waardoor de druk op het prijspeil aanhoudt. Er lijkt wel een bodem in beeld te komen, doordat de kostprijs amper meer wordt goedgemaakt. De Verenigde Staten hebben moeite met de concurrentie van de EU, ondanks een flinke verzwakking van de dollar in de maand april, die ongeveer 4 cent aan waarde heeft ingeboet.

De export van tarwe uit Rusland kan weer een flinke impuls krijgen zodra de overheid er de exportheffing intrekt. Dat zou medio mei gaan gebeuren, meldt de financieel-agrarische site Agrimoney. Russische tarwe wordt dan zeer concurrerend. De tarwevoorraden van de oude Russische oogst zijn nog voldoende voor 2 miljoen ton export. Het is in zekere zin ook wel 'opruiming' om voldoende plaats te maken voor de verwachte grote nieuwe oogst.

Prognose: prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van granen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

EU-voertarwe Rotterdam

Maaltarwe Goes

Voertarwe Groningen

Voertarwe Emmeloord

Voertarwe Middenmeer

Nieuwe oogst tarwe Middenmeer

Voertarwe Hamburg

Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.