Akkerbouw

Achtergrond 4872 x bekeken 3 reacties

Leasen geeft meer financieringsruimte

Bij machines financieren is een leaseconstructie duurder dan een bancaire lening. Tegenover de hogere kosten staat wel een aantal voordelen.

Financiering van werktuigen op basis van leaseconstructies neemt in toenemende mate de plaats in van de traditionele bancaire financiering. Een bancaire financiering van een werktuig is wel iets goedkoper dan financieren volgens een financial lease-constructie via dezelfde bank; daar staan volgens financieringsadviseur Mark Klein Breteler, van Countus accountants en adviseurs, wel voordelen tegenover.

Hogere rente door hoger risico

Het grootste verschil zit in de iets hogere rente bij de leaseconstructie. De ­hogere rente is het gevolg van het hogere risico voor de bank. Een leaseconstructie is namelijk een objectfinanciering. Dat houdt in dat de betreffende machine 100 procent onderpand voor de financiering is. Dat in tegenstelling tot een bancaire financiering. Voor het bepalen van de dekkingswaarde wordt normaal gesproken de helft van de aanschafwaarde meegenomen. Bij een bancaire financiering geldt de waarde van het hele bedrijf als onderpand, ook grond en gebouwen. Het verschil in zekerheid komt naar voren in het rentepercentage.

Voordeel: financieringsruimte blijft vrij

Het voordeel van een leaseconstructie voor de ondernemer is dat deze lening niet ten koste gaat van de zekerheden voor andere leningen. Dat is vooral belangrijk voor bedrijven die krap zitten met onderpand en de ruimte nodig hebben om voldoende werkkapitaal te financieren. Of voor bedrijven die ruimte willen houden om in de toekomst uitbreidingsinvesteringen te kunnen doen. Bijvoorbeeld een bedrijf dat uit wil breiden door grond te kopen zodra de gelegenheid zich voordoet. Financiering van een zelfrijdende aardappelrooier van € 500.000 met een bancaire lening legt dan veel beslag op de financieringsruimte. Door te kiezen voor financial lease voor deze rooier houdt de ondernemer ruimte om uitbreiding te financieren.

Voordeel: sneller te regelen

Een ander voordeel is dat een financial lease-financiering bij de bank vaak sneller te regelen is. Banken zijn erg voorzichtig en willen voldoende zekerheid. Het goedkeuringsproces van een bancaire lening kan vertraging oplopen, omdat de bank bijvoorbeeld eerst jaarcijfers wil zien die op dat moment nog niet beschikbaar zijn. De ondernemer wil verder en op kortere termijn weten waar hij aan toe is. Financial lease is dan vaak sneller geregeld. De leaseconstructies bieden banken meestal via dochterbedrijven aan.

 

Nauwelijks verschil in kosten

Het verschil in kosten tussen een bancaire lening of financial lease is op basis van de berekening in de tabel nog geen € 600 op jaarbasis. Op een investering van € 150.000 zal het kostenverschil voor de ondernemer geen doorslaggevend argument zijn om voor een van de financieringsvormen te kiezen. Andere argumenten als gemak, beperkte achterliggende zekerheden of ruimte houden voor toekomstige financieringen zullen zeker zo belangrijk zijn in de afweging.

In de berekening is uitgegaan van een willekeurige machine met een aanschafprijs van € 150.000. De afbetaling gebeurt over een periode van vier jaar. De machine is dan volledig afbetaald. Bij financial lease wordt een vast maandbedrag afgesproken. Bij de bancaire lening geldt een vast bedrag voor aflossing, de rente wordt berekend over het nog openstaande bedrag. De rentecomponent daalt dus van € 387 in de eerste maand tot € 8 in de laatste maand. De rentepercentages zijn gebaseerd op actuele marktrentes.

Lees het hele artikel in Boerderij 32

Laatste reacties

  • Peerke1


    Hoeveel is de uurprijs.

  • Mels

    Kun jij niet zelf rekenen Peerke1???

  • tikka


    Op korte termijn misschien meer financieringsruimte, bij een volgende financieringsaanvraag ziet de bank echt wel dat er nog een leasing loopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.