Akkerbouw

Achtergrond

Voorraadcijfers VS drukken graanprijs

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft dinsdag het eerste kwartaalrapport van dit jaar over de graanvoorraden gepubliceerd. Het blijkt dat bij aanvang van de maand maart de hoeveelheden mais in de VS uitkwamen op 196,7 miljoen ton.

Dat is bijna 19 miljoen ton ofwel 11 procent meer dan een jaar geleden. Analisten hadden rekening gehouden met flinke toename, maar dit was nog ruim 3 miljoen ton boven prognose. De prijzen op de termijnmarkt in Chicago zakten dan ook flink.

De stand van zaken aan het sojafront is anders. Weliswaar geeft USDA aan dat de voorraden ten tijde van de peiling 34 procent groter waren dan een jaar tevoren, de markt had zelfs rekening gehouden met nog een fractie meer. Al met al is de verwachting dat de ruime voorraden verdere druk op de prijzen zullen zetten, met als gevolg onder meer lagere voerprijzen. Marktdeskundigen gaan ervan uit dat de hoger dan verwachte voorraden meer te maken hebben met verkeerde inschatting van de oogst dan van verminderd gebruik voor veevoer. Immers, de Amerikaanse varkensstapel is flink gegroeid. Het verbruik door de ethanolindustrie zou op schema liggen, meldt Agrimoney.

Tarwe is in de VS ook ruim voorradig, 6,4 procent ofwel 1,8 miljoen ton meer dan begin maart vorig jaar. Hier zal uiteraard meespelen dat de positie van de dollar ten opzichte van de euro enorm is gewijzigd. De lagere waarde van de euro heeft voor de EU de uitvoer van tarwe sterk gestimuleerd. Op de termijnmarkt In Parijs zakte dinsdag de prijs van alle tarwecontracten.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.