Akkerbouw

Achtergrond 3490 x bekeken

Uienprijzen schieten omhoog

De uienprijzen zijn deze weken haast geëxplodeerd, in Emmeloord kwam vandaag een verhoging uit de bus van gemiddeld €4,25 per 100 kilo voor de categorie 60% grof.

De sortering 30% grof ging €4,50 omhoog. De totale bandbreedte is nu €10 tot €17 voor de gele zaaiuien. De stemming is zeer vast, iedereen koopt uien als gevolg van sterk toegenomen export naar Brazilië. Het land heeft te kampen gehad met de ergste droogte in decennia en kan de eigen oogst als verloren beschouwen.  Uit Argentinië, normaal een leverancier van uien voor Brazilië, komt veel minder, juist vanwege wateroverlast. Normaal gesproken ebt koopbelangstelling vanuit Brazilië in de loop van mei weg, dat lijkt nu niet het geval.

De inkopers van uien merken nu de negatieve effecten van krap voorraad houden, waar ze op hebben aangestuurd in de voorgaande tamme handelsweken, om maar niet met te duur ingekochte uien te blijven zitten. De al beschreven grote bandbreedte in de telersprijs is het gevolg van de grote vraag naar juist grove sortering. Dit drukt voor de inkopers de opbrengst, doordat ze de middelfijne vrij moeilijk kunnen slijten. Bijkomend probleem is dat aan het einde van het seizoen geen duidelijk beeld is waar nog voldoende (geschikte) uien in voorraad liggen. Het is zoeken als je uien nodig hebt. Uitslagen van voorraadinventarisaties laten nog even op zich wachten.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Uien Emmeloord

Rode uien Emmeloord

Bio-uien Emmeloord

Uien Goes

Uien Middenmeer

Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.