Akkerbouw

Achtergrond 997 x bekeken

Tarweprijs VS omhoog, in EU gelijk

De notering van het meicontract voor tarwe kwam deze week niet van zijn plaats op de termijnmarkt in Parijs.

De notering sloot dinsdag op €182,75. Dat is dezelfde slotnotering als maandag en vrijdag. In Chicago werd het julicontract, momenteel het meeste verhandelde termijncontract, wel duurder. Maar dat heeft meer te maken met posities die worden ingenomen, dan dat de markt daar aanleiding voor geeft. De prijsindex van de International Grains Council laat zien hoe laag de tarweprijs staat. De index noteerde maandag 189 punten. Dat is de laagste wereldmarktprijs in bijna vijf jaar.

De mais- en sojaprijzen dalen wel in Chicago. Er is een nieuw geval van vogelgriep opgedoken in de Amerikaanse staat Iowa op een bedrijf met 5,3 miljoen leghennen. Er zijn al meer dan vijftig uitbraken gemeld in de VS. Steeds meer landen, waaronder de grootafnemers China en Mexico, sluiten de grenzen voor kippen en pluimveeproducten uit (delen van) de VS. Als de uitbraken zich uitbreiden, heeft de pluimveesector minder voergrondstoffen nodig. En ze kunnen er minder voor betalen. De Amerikaanse pluimveehouders verbruiken maar liefst ruim de helft van de binnenlandse productie aan sojameel.

De mais- en sojaprijzen worden ook gedrukt doordat het is gestopt met regenen in Argentinië. Analisten verwachten een voorspoedige en overvloedige oogst. De overheid heeft al een quotum van 3,5 miljoen ton mais vrijgegeven voor export.

Prognose: tarwemarkt is afwachtend.

Of registreer je om te kunnen reageren.