Akkerbouw

Achtergrond 1 reactielaatste update:23 apr 2015

Schuur Nederlandse teler bulkt nog van de aardappelen

De Nederlandse akkerbouwers hebben een voor de tijd van het jaar nog zeer grote voorraad aardappelen.

Hun restant vrij verkoopbare tafel- en industrieaardappelen beliep medio april naar schatting nog 0,44 miljoen ton. Dat blijkt uit de voorraadmeting bij telers medio april van de Brancheorganisatie Akkerbouw. De geschatte hoeveelheid 'vrije' aardappelen is daarmee vrijwel gelijk aan die van de meting vorig jaar april. Destijds lag er nog 0,45 miljoen ton vrij verkoopbaar, de helft van de nog aanwezige voorraad.

Het staat buiten kijf dat de totale voorraad aardappelen van de oogst 2014 waarover nog kan worden beschikt groter is dan de 0,90 miljoen ton (0,45 miljoen ton al vastgelegd/verkocht) van vorig jaar. De Nederlandse oogst aan consumptieaardappelen was ruim 0,42 miljoen ton méér dan in het voorgaande seizoen (bron: NEPG) en er is dit aardappeljaar weliswaar een fractie meer aardappelen verwerkt tot frites en dergelijke dan in de vergelijkbare periode van het seizoen 2013/2014, dat volume (ca. 10.000 ton) bedraagt in de verste verten geen 0,42 miljoen ton. De export van aardappelen is tot en met maart kleiner geweest, in totaal 66.000 ton. Bovendien, wat meer aantikt in de handelsbalans consumptieaardappelen van het moment, is dat in genoemde periode tot en met maart bijna 160.000 ton méér is geïmporteerd (bron: NAO). Dat er nu desondanks niet méér vrije aardappelen over zijn dan vorig jaar toont weer eens aan dat in het oogstjaar 2014 meer op contract is geteeld dan voorheen.

Op de termijnmarkt is dan ook goed te zien dat de verwerkende industrie ruim voldoende aardappelen op voorhand beschikbaar heeft. De prijs van het deze maand aflopende aprilcontract hangt uiterst laag rond €3,00 per 100 kilo. Ook het junicontract weerspiegelt ook de ruime reserve voor de komende maanden.

Meer informatie over de prijzen van aardappelen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Bintje Belgapom

Fritesaardappelen VTA

Fritesaardappelen Goes

Fritesaardappelen Emmeloord

Fritesaardappelen Rotterdam

Termijnmarkt Frankfurt april 2016

Termijnmarkt Frankfurt april 2015

Eén reactie

  • burgt


    dat telers bij een belrondje van brache organisatie akkerbouw toch altijd zo mooi hun voorraad door geven ,dat vinden de verwerkers prachtig ,kunnen ze de prijs nog verder laag houden . mijn opslag is altijd leeg . 

Of registreer je om te kunnen reageren.