Akkerbouw

Achtergrond laatste update:10 apr 2015

Rem op asperge-aanvoer houdt prijzen hoog

Asperges halen deze dagen de landelijke pers vanwege de officiële aftrap van het consumptieseizoen en vanwege de groei van het areaal.

Dat is in vijftien jaar met 60 procent gegroeid tot 3.300 hectare. Daarmee is het een van de 'grootste' groenten, samen met prei en spruiten. Het verschil met spruiten en prei is dat het een dure groente is, waarvoor de consument nog graag de portemonnee wil trekken. Omdat het beleefd wordt als iets bijzonders, als een brenger van de lente. Het is daarom ook dat asperges nog de landelijke pers halen. Daar moet je zuinig op zijn. Het is daarom voor het behoud van de teelt niet te hopen dat slimme jongens het voor elkaar krijgen in bulkhoeveelheden jaarrond asperges te produceren.

Want dan is niet meer mogelijk dat de aanvoer in vergelijking met vorig jaar (het voorjaar was toen opvallend 'vroeg') zo'n drie weken later op gang komt. Pas eind deze week (week 15) en begin volgende week worden de eerste onder minitunnels geteelde asperges gestoken. Pas in de weken 17 en 18 – eind april- zal de aanvoer waarschijnlijk echt op stoom komen, met de top vanaf week 19, de eerste volle week in mei.

Het productieverloop wordt bepaald door het weer. Het huidige fraaie weer is vermoedelijk van korte duur, met dalende temperaturen vanaf het weekend. Het zorgt er wel voor dat de teelt 'ligt te sudderen'. Dient zich eind april een temperatuurpiek aan, dan zal de aanvoer in enkele dagen tijd scherp oplopen. Telers zitten daar zeker niet op te wachten.

De trage start van dit voorjaar maakte dat er rond de paasdagen amper asperges beschikbaar waren, behoudens een kleine aanvoer vanuit verwarmde kasteelten en vanuit blaastunnels. Dat maakte dat de beste kwaliteit net voor de feestdagen op veiling ZON een klokprijs van iets meer dan €25o per kilo kon bereiken. De klokprijs  piekte bij The Greenery voor AASQ voor pasen tot zelfs €27 per kilo. Deze week doen asperges van de beste kwaliteit €17, €18 per kilo, ook een indicatie dat de aanvoer nog mondjesmaat is.

Prognose: asperges blijven nog enkele weken aan de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.