Akkerbouw

Achtergrond 1099 x bekeken

Regen in VS drukt tarweprijs

Regen drukt de tarweprijs op de termijnmarkt in Chicago. Maandag verloor het meicontract 4,6 procent. Dinsdag daalde het eerstaflopende contract nog eens 1 procent.

Het is gaan regenen in de Southern Plains. Dat verdrijft de droogte, die er voor zorgde dat de wintertarwe slecht op gang kwam. Door de regen maakt ook de zomertarwe een goede start in het zuiden van de VS. Daar komt nog bij dat de export van tarwe moeizaam gaat. De dollar is duur ten opzichte van de euro.

De termijnmarkt in Parijs reageerde veel rustiger dan Chicago. Maandag daalde de notering van het meicontract voor tarwe met 1,3 procent en dinsdag met nog eens 0,5 procent. De Europese tarweprijs krijgt steun van de goedlopende export. De EU exporteert voor het eerst in vijftien jaar tarwe naar de Filippijnen en wel een lading van 65.000 ton. Normaal importeert dat land tarwe uit de VS, maar de Europese tarwe drukt door de goedkope euro steeds meer Amerikaanse tarwe van de wereldmarkt.

De handel in Chicago kijkt vooral naar de Amerikaanse situatie. De VS is weliswaar de grootste exporteur van tarwe, maar lang niet de grootste producent. China produceert meer dan het dubbele van de VS, maar betrouwbare prognoses van de Chinese productie ontbreken. De situatie in India is duidelijker. India produceert bijna twee keer zo veel tarwe als de VS. De regen daar drukt de oogstprognose. India exporteerde de laatste jaren veel tarwe. De export krimpt en dat vermindert de druk op de tarweprijs.

Prognose: tarwemarkt is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.