Akkerbouw

Achtergrond 1358 x bekeken

Prijzen peen zijn verder opgejaagd

Peen lijkt deze weken zeer goed gevraagd. Er gaat veel weg naar zowel Duitsland als België, maar het fundament onder de stevige prijsverhogingen die nu op het bord van de telersbeurzen komen is de markt in Oost-Europa.

Het is een uitlaatklep waar de handel ook de mindere kwaliteiten kan slijten. Matige beschikbaarheid als gevolg van muizenvraat is een factor die meespeelt, in het buitenland (Duitsland) overigens nog meer dan in Nederland. Ook laat de gemiddelde kwaliteit te wensen over. Veel peen is noodgedwongen aan de vroege kant geoogst, en dikwijls te warm. Het gewas is daardoor meer onderhevig aan veroudering dan gemiddeld in deze periode. De prijzen lopen snel op, terwijl het bewaarseizoen nog wel even duurt. Vroege peen uit Zuid-Europa is er nog zeker niet in substantiële volumes, boven dien hoofdzakelijk nog bestemd voor de lokale markt.

Vanwege de snelle prijsstijgingen is het aanbod vanuit de bewaring niet bijster groot. Er wordt gespeculeerd op nóg hogere opbrengst. Toch is er ook buitenlands (Brits) aanbod dat zeker geldt als concurrerend voor Noord-Holland (in big bags, gewassen, €27 per 100 kilo). Voor de afgelopen week zijn de prijzen ook wat gestimuleerd door extra afzet met het oog op Paasdrukte in de levensmiddelenhandel.

Prognose: prijsstijging kalmeert.

 

Meer informatie over de prijzen van peen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

B-peen Emmeloord

Bio-peen Emmeloord

Schaaltjespeen Emmeloord

B-peen Middenmeer

C-D-peen Middenmeer

Of registreer je om te kunnen reageren.