Akkerbouw

Achtergrond 1646 x bekeken

Koolzaadprijs hoogste in een jaar

De koolzaadprijs heeft een stevige bodem op de termijnmarkt in Parijs. Het meicontract sloot maandag op €374,50 per ton. Dat is de hoogste slotnotering van een eerstaflopende termijncontract in bijna een jaar.

Analisten verwachten een kleinere koolzaadoogst in de EU. Handelsorganisatie Coceral houdt het op een productie van 21,7 miljoen ton koolzaad. Dat is 2,5 miljoen ton minder dan vorig jaar.

De prijs van sojabonen staat daarentegen flink onder druk. Meestal trekken de soja- en koolzaadprijzen met elkaar op; nu is dat anders. Het meicontract voor sojabonen sloot maandag in Chicago op $9,486 per bushel (€327 per ton). Dat is de laagste slotnotering voor het meicontract in bijna zeven maanden. Op de fysieke markten staat de sojaprijs nog meer onder druk. De prijsindex van de International Grains Council voor sojabonen stond maandag op 187 punten (100 punten = prijsindex januari 2000). Dat is de laagste index in bijna vijf jaar. Zuid-Amerika oogst veel sojabonen. En de verwachting is dat de akkerbouwers in de VS veel sojabonen gaan zaaien. In enkele staten blokkeert regen de inzaai van mais. Als dat te lang duurt, is soja het enige alternatief vanwege het korte groeiseizoen.

Daar komt nog bij dat vogelgriep is geconstateerd in de VS en Mexico. Minder kippen betekent dat minder voergrondstoffen nodig zijn. Bovendien vertraagt de Chinese economie. En het land telt minder zeugen. China hoeft minder sojabonen te kopen in de VS.

Prognose: koolzaadmarkt is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.