Akkerbouw

Achtergrond

Groeizaam weer drukt graanprijzen

Groeizaam weer drukt de graanprijzen op de termijnmarkten. Allen slecht weer kan daar verandering in brengen.

Met de vordering van het groeiseizoen op het noordelijk halfrond wordt de graanmarkt steeds meer een weermarkt. Ongunstig weer duwt de prijzen omhoog en groeizaam weer drukt de prijzen. Dat laatste is nu aan de hand. De graanprijzen staan behoorlijk onder druk op de termijnmarkten. Het tarwecontract voor levering in mei sloot maandag op €179,50. Het is voor het eerst in vijf maanden dat het eerstaflopende contract onder de €180 per ton zakt. Ook het septembercontract sloot maandag onder de €180 en wel op €178,75. Het junicontract voor mais sloot op €159,50. Dat is de laagste prijs in bijna twee maanden voor een eerstaflopende maiscontract. Ook in Chicago werden tarwe en mais goedkoper.

Het regent in de tarwegebieden in de VS, waardoor de kans op een goede oogst toeneemt. Het ministerie van landbouw (USDA) beoordeelt de wintertarwe een stuk positiever dan vorig jaar om deze tijd. Van alle percelen wintertarwe krijgt 42 procent de beoordeling goed of uitstekend. Vorig jaar viel 33 procent in de twee hoogste klassen. De mais- en tarweprijzen staan extra onder druk omdat het goed zaaiweer is. Een goede start vergroot de kans op goede opbrengsten, redeneren de handelaren op de termijnmarkten. Daar komt bij dat de VS in de ban is van vogelgriep. De angst groeit dat miljoenen kippen moeten worden afgemaakt. Daardoor is er de komende maanden minder vraag naar voergrondstoffen.

In de laatste marktanalyse verhoogt de International Grains Council de prognose voor de wereldwijde graanoogst in seizoen 2015/2016 naar 1.947 miljoen ton, exclusief rijst. Dat is 10 miljoen ton meer dan in de maartprognose en 3,5 procent meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Wat voor Europa nog meespeelt, is dat het onderzoeksbureau van de Europese Commissie (Mars) hectareopbrengsten verwacht die 3 tot 4 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde liggen. Dit alles blijft voorlopig de graanprijzen drukken. Alleen slecht weer brengt daar verandering in.

Of registreer je om te kunnen reageren.