Akkerbouw

Achtergrond 1076 x bekeken

Graanmarkt is afwachtend gestemd

Het Amerikaanse ministerie van landbouw publiceert donderdagavond zijn maandelijkse rapport over vraag en aanbod op de agrarische wereldmarkten (Wasde). In afwachting daarvan is de graanmarkt in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten, rustig gestemd.

De handel kijkt reikhalzend uit naar schattingen over de productie van granen, vooral de mais, in Zuid-Amerika. Verder blijft de situatie rond de Zwarte Zee van invloed, niet alleen vanwege de politieke onrust, maar ook met het oog op de komende oogst. In het oosten van Oekraïne en het zuidwesten van Rusland zijn zorgen over de hectareopbrengst verminderd dankzij verbeterde weersomstandigheden, meldt graanmarktbureau Agritel. De situatie is nog steeds onzeker, met risico op late vorst. Meer centraal in Rusland kampt men nog met droogte en ligt de ontwikkeling van het gewas achter op schema.

Op de termijnmarkt in Parijs zijn er deze dagen geen aardverschuivingen op te tekenen. De prijs van het eerst aflopende tarwecontract blijft schommelen rond €190 per ton. Mais tendeert rond €165 en zelfs iets daarboven. Prijzen op de dagmarkten veranderen deze week nauwelijks. De prijsindexen van de International Grains Council geven aan dat de wereldmarkt voor tarwe en mais de status quo nagenoeg handhaaft, In Nederland bleven de tarweprijzen voor de oogst 2014 gelijk.

Wereldwijd blijft niettemin het beeld bestaan van ruime beschikbaarheid van tarwe en vooral mais.

Prognose: voorlopig stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.