Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

'Bij biologisch heb ik meer invloed op de afzet'

Nog een jaar en biologisch teler Gerrit de Regt mag leveren aan de biologische markt. Een interview met een enthousiaste omschakelaar, in het walhalla van de biologische akkerbouw: Flevoland.

"Een uitdaging van biologisch werken vind ik de teelttechniek van de biologische bedrijfsvoering: rassenkeuze, bemesting, bodemonderhoud, de precieze onderlinge afstemming ervan. En ik vind het prettig met mensen te werken. Bij biologisch ligt dat veel meer voor de hand dan op een gangbaar bedrijf van 40 hectare." Het zijn de woorden van akkerbouwer Gerrit de Regt in Dronten.

Hoger saldo
"Dan heb je nog de afzet: ik zie meer mogelijkheden er zelf meer invloed op te hebben en minder anonimiteit. Uiteindelijk hoop ik met mijn extra tijd en energie die ik in het bedrijf stop een hoger saldo te halen."

Biologisch
De Regt zit in het tweede jaar van omschakeling naar biologisch. Dit jaar teelt hij op biologische wijze spelt, wintertarwe, zomergerst en suikerbieten, die hij nog wel in het gangbare circuit moet afzetten. Met zijn hele bedrijf van 40 hectare is hij nu in omschakeling. Vorig jaar teelde hij op de ene helft biologische wintertarwe en suikerbieten, op de andere helft had hij gangbare uien.

Teelttechniek
Het zijn bij elkaar genomen positieve prikkels die De Regt deden omschakelen. Hij had niet per se een hekel aan de chemische gewasbescherming. "Het is meer dat ik de teelttechniek interessant vind."

Nieuwe machines
Met de omschakeling is zo'n € 250.000 gemoeid. Een ruime ton voor gederfde inkomsten in twee jaar omschakeling. Daar komt bij dat biologisch wordt geteeld, maar op de gangbare markt wordt afgezet. "Die ton is een ruwe schatting op basis van gemiddelde prijzen. Reken je met aardappelen van 2 à 3 cent per kilo dan kom je anders uit." Verder is er aanschaf van specifieke mechanisatie, waaronder schoffelmachines, wiedeg en gps op twee trekkers.

.

Gewassenkeuze
Volgend jaar gaat De Regt leveren op de biologische markt. Dat zullen meer gewassen zijn dan de drie van nu. "Welke dat zijn zoek ik dit jaar uit."

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    die man hoop vanalles, zo kan ik het ook, zou wel zo intressant zijn om ook eens bij een stopper te gaan kijken die biologische geteeld heeft, ben daar zeker zo benieuwd naar

  • trijnie

    Top, die kant moeten we op.

Of registreer je om te kunnen reageren.