Akkerbouw

Achtergrond

Brazilië trekt de uienkar, Britten kunnen nog komen

De stemming op de uienmarkt wordt gedreven door uitzonderlijke vraag uit Brazilië. Op termijn kan er ook wat meer binnen de EU blijven, vooral in het Verenigd Koninkrijk

De uienmarkt is weer in een – voor de boer althans – vriendelijker stemming. De noteringen van de telersbeurzen zijn de afgelopen week stuk voor stuk flink bijgesteld naar boven, zodat er in ieder geval weer boven kostprijs kan worden verkocht. Het wordt toegeschreven aan de aangetrokken export, waarbij vooral Brazilië de kar trekt.

Dat is voor alle marktpartijen goed nieuws, want de stemming was behoorlijk gedrukt. Brazilië vraagt dit voorjaar meer uien dan gewoonlijk. Het is wel de vraag hoelang de gunstige situatie duurt, al wordt al gesproken van verkoopkansen tot in mei. Het is mogelijk dat de behoefte aan Nederlandse uien binnenkort terugloopt, omdat er voor de Braziliaanse afnemers dan andere aanvoer (eigen oogst) beschikbaar zal zijn. Als dat vanwege droogte later en minder is dan anders, kan de stemming even aanhouden. Het transport van uien naar Brazilië duurt overigens drie tot vier weken.

Binnen de EU zelf is in de eerste fase van het uienjaar de concurrerende werking van de zelfvoorziening in de gebruikelijke exportbestemmingen stevig geweest. De enorme export van Nederlandse uien die er al is geweest, ging vooral naar Afrika. Dat heeft de aandacht afgeleid van de afzetmarkt in de EU. Vooral het Verenigd Koninkrijk nam dit seizoen beduidend minder Nederlandse uien af dan gewoonlijk, 12 procent minder dan het gemiddelde in de vier voorgaande uienjaren. Feitelijk is dat een gevoelig verlies, want de Britse markt is in een normaal jaar bijzonder constant en anders dan bijvoorbeeld Rusland een vaste waarde. Het Verenigd Koninkrijk is het sterkst aan de markt in het begin en aan het eind van het seizoen. In het nu lopende vierde kwartaal van het uienjaar kan verbetering optreden van uienafzet in het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse sector is immers uitermate gespecialiseerd in bewaring en de kwaliteit van de uienoogst 2014 is nog steeds bovengemiddeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.