Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Akkerbouwer beregent dag en nacht voor derden

Als de stofwolken op het land verschijnen, breekt voor akkerbouwer Frits Amsing uit Nagele in de Noordoostpolder een drukke tijd aan. Het is dan dag en nacht beregenen voor hem. Amsing verhuurt namelijk zijn beregeningsinstallatie en neemt zijn klanten het werk uit handen.

"Ik plaats de installatie en verplaats die ook zodra dat nodig is. Dat betekent dat ik ook 's nachts aan de slag ben. Gelukkig kan ik daar goed tegen."

Amsing verhuurt al bijna veertig jaar zijn beregeningsinstallatie. De akkerbouwer kocht zijn eerste installatie in 1976, het jaar dat volgens het weerinstituut KNMI de geschiedenis in is gegaan als het droogste ooit. Amsing: "Ik gebruikte de installatie op mijn eigen akkerbouwbedrijf. Beregening kwam toen net op. Er was veel behoefte aan beregeningsinstallaties bij akkerbouwers door de droogte. Toen ben ik beregening als loonwerk gaan doen."

Daar is de akkerbouwer nooit meer mee gestopt. Zijn klanten kunnen kiezen tussen een beregeningsboom of een sproeikanon. De boom besproeit een strook van 63 meter breed. De effectieve breedte van het kanon is 85 meter. Amsing: "Ik kan het water van een afstand van maximaal twee kilometer aanvoeren naar het perceel. Het tarief hangt af van wat de klant nodig heeft. Momenteel wordt vooral beregend om de korst zacht te maken op pas gezaaide percelen. Volgende week ga ik uien beregenen. Die hebben nu al last van watertekort."

De beregeningsinstallatie past niet op een vrachtwagen, zegt Amsing. "Dan is de lading te hoog voor de viaducten. Ik vervoer de installatie met de trekker. Dat beperkt de afstand die ik kan afleggen. Mijn werkgebied beslaat de Flevopolders en het zuiden van Friesland."

Amsing is in zijn nopjes met zijn loonwerk. "Het werken met machines heeft altijd mijn interesse gehad."

<p>De beregeningsinstallatie van akkerbouwer Amsing zorgt ervoor dat de korst verdwijnt op het bietenproefveld van het onderzoeksinstituut PPO in Lelystad. Inzet: Dit bietenplantje kon niet door de korst heen komen en groeide krom. Dat kost opbrengst.</p>

Laatste reacties

  • haverboer1

    Dat ziet er heel netjes uit, zijn er nog meer foto's van?

  • aqwzsx12

    kan hij hier ook komen afzuigen?

  • koestal

    gat in de markt

Of registreer je om te kunnen reageren.