Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Vroeg ingrijpen essentieel bij muizenplaag

Eén muis in het voorjaar telt voor duizend in het najaar, rekende plaagdierbestrijder Adriaan van Eerdt akkerbouwers voor tijdens de Themadag Peen van dinsdag in Emmeloord.

Een muizenplaag in de landbouw - en dus ook in de peenteelt - kan hard gaan. Uit laboratoriumonderzoek bleek vorig jaar dat één enkel veldmuizenpaar (1 maart) binnen zeven maanden tot een populatie van 12.272 dieren wist uit te groeien. Maar tegelijkertijd waren het er op 5 juli nog 'maar' 534. Daarna, net als de gewassen mooi staan, begint de serieuze schade pas echt. "En vanaf begin september explodeert zo'n muizenpopulatie helemaal. Wees er dus vroeg bij." Die waarschuwing gaf Adriaan van Eerdt van plaagdierbestrijdingsbedrijf PATS! peentelers tijdens de drukbezochte Themadag Peen in Emmeloord (Flevoland).

Snelcursus veldmuis

Van Eerdt schotelde de akkerbouwers een 'snelcursus veldmuis' voor. De dieren die vooral profiteren van een warme winter en een vroeg voorjaar."Dan is er een generatie extra", stelde de plaagbestrijder.

En door de snelle voorplanting van de veldmuizen moet de bestrijding al vroeg beginnen. Het liefst al in februari. Daarvoor bood Van Eerdt voldoende handvaten: maai de slootkanten kort en doe dit maandelijks, vermijd opstaande ruige randen, houd de kopakker voor en achter zo breed mogelijk, maak torenvalkkasten, plaats roofvogeluitkijkposten rond het perceel en houd de kopakker goed onkruidvrij. Van Eerdt: "Zorg ervoor dat de veldmuizen zich niet veilig kunnen voelen."

Belang van buurgewassen wortelperceel oogsten

Maar van Eerdt kwam met meer tips. Hij wees op het belang om buurgewassen vanaf het wortelperceel te oogsten en om na de oogst van het dit buurgewas snel een strook van 30 meter - grenzend aan het wortelperceel - te frezen en te rotorkopeggen. Het liefst zo diep mogelijk. Ook stelde hij dat akkerbouwers na de oogst kuub kisten niet buiten op het gras of op het erf moeten laten staan. Snel opslaan is het devies.

Van Eerdt gaf akkerbouwers tenslotte mee dat veldmuizen tot wel 60 centimeter diepte kunnen komen en een grote actieradius hebben. Mannetjes leven zelfs op een oppervlakte van 1.500 vierkante meter. "De essentie is: ken de 'vijand', wees een plaag voor en grijp nu al in. Anders dekken we echt de tafel voor ze."

Laatste reacties

  • boerrick

    Komt ie nu mee.

  • agro1

    nu nog iets nieuws melden svp.

Of registreer je om te kunnen reageren.