Akkerbouw

Achtergrond 789 x bekeken

Vaste peenmarkt vraagt kwaliteit

De prijzen die de telersbeurs Emmeloord donderdag 19 maart voor peen op het bord bracht, waren duidelijker dan de voorgaande week een afspiegeling van de marktsituatie. Er is veel vraag naar peen, vooral voor de betere partijen. Het aanbod daarvan houdt zeker niet over dit seizoen, wat overigens niet alleen op het conto van het probleem muizenvraat kan worden geschreven.

Grote bandbreedte in de prijzen geeft aan dat er flink variatie is in kwaliteiten. Een signaal van krappere beschikbaarheid van goed product is het gegeven dat de prijs voor B-peen geleidelijk in de buurt komt van de fijnere sorteringen, de schalenpeen. Op woensdag 18 maart stegen ook in Middenmeer de noteringen voor B-peen. Daar bleef echter de puur grove sortering (C/D) qua prijsverhoging nog wat achter.

De vaste markt heeft tot gevolg dat aanbieders zich vrij rustig houden, in de hoop op verdere prijsstijging. Dankzij de flinke vraag kunnen telers ook mindere kwaliteiten kwijt (uiteraard veel goedkoper), het is voor de tussenhandel en de spoelers al met al een hele puzzel om het gevarieerde aanbod goed te plaatsen.

Het verkoopseizoen loopt nog wel even, maar zal vanwege de matige beschikbaarheid van goede peen niet van lange duur zijn. Aanvoer van nieuwe peen en biopeen is er nog niet.

Prognose: prijs stijgt

Meer informatie over de prijzen van peen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
B-peen Emmeloord
Bio-peen Emmeloord
Schaaltjespeen Emmeloord
B-peen Middenmeer
C-D-peen Middenmeer

Of registreer je om te kunnen reageren.