Akkerbouw

Achtergrond

Uienhandel loopt moeizaam

De voorraadmetingen in februari hebben uitgewezen dat de uienexport in de rest van het seizoen de nog in opslag liggen volumes kan wegwerken, al zal het niet echt gemakkelijk gaan.

Als gevolg van wijziging in de afzetmogelijkheden in het (verre) buitenland is er een gegroeide voorkeur voor de grove sortering. Deze uien zijn in de afgelopen weken goed verkocht in met name Brazilië. Middelfijne, doorgaans goed plaatsbaar in Afrikaanse bestemmingen, brengen daardoor in de baal aanzienlijk minder op. Bij verkoop van uien door telers zorgt dat regelmatig voor strubbelingen als partijen fijner uitvallen dan gedacht.

De vorige weken al versterkte tweedeling in de markt, met vaste stremming voor grof en flauwe voor de fijne en middelfijne uien, zet door. De werkvoorraden zijn niet echt groot, dus sorteerders en verpakkers moeten de boer op om uien bij te kopen. De marge tussen telersprijs en baalprijs, die in de afgelopen maanden toch al tot een minimum terugliep, laat eigenlijk geen duurdere inkoop toe. Wie niet hoeft bij te kopen om aan leveringsafspraken te voldoen houdt de voet op de rem. Er liggen al sorteerbedrijven stil, anderen draaien op zeer beperkte capaciteit.

Prognose: prijs stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.