Akkerbouw

Achtergrond 2419 x bekeken

Tarweprijs profiteert van export

De tarweprijzen stijgen in Nederland. Middenmeer doet er €3 bij en komt op €171.

Goes verhoogde de tarweprijs met €5 naar €168 per ton maaltarwe. Voertarwe werd in Goes €3 duurder en staat nu op €163. Groningen hield de tarweprijs gelijk op €173. De tarweprijs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staat met €185 per ton voertarwe op het hoogste niveau in bijna twee maanden. Ook op de termijnmarkt in Parijs blijft tarwe prijshoudend. Het meicontract sloot dinsdag op €193, de hoogste notering sinds 27 januari.

De tarweprijs in de EU krijgt steun van de export. De goedkope euro maakt Europese tarwe aantrekkelijk voor importeurs. Wat ook meespeelt, is dat Rusland weinig tarwe exporteert vanwege een heffing. Bovendien begint het groeiseizoen droog in de Russische graanregio. De overheid in Oekraïne beperkt de export tot zekerheid is over de nieuwe graanoogst van dit jaar. En de akkerbouwers in Oekraïne hebben geen geld om te investeren in de graanteelt.

Door de dure dollar prijzen Amerikaanse exporteurs zich uit de markt. De tarwe-export vanuit de VS ligt 25 procent achter op die van vorig seizoen. De druk op de tarweprijs wordt versterkt door de goedkope mais. De lage aardolieprijs maakt ethanol goedkoop. Analisten verwachten dat de VS daardoor minder mais nodig heeft. Maar droogte in het zuiden van de VS houdt de prijsval beperkt. Het ministerie van landbouw (USDA) verlaagt in diverse staten de rating voor de tarwestand.

Prognose: tarwe prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.