Akkerbouw

Achtergrond 813 x bekeken

Stabilisatie op markt voor oliezaden

Waar eerder in vele delen van Brazilië regenval de oogst van sojabonen belemmerde, heeft nu Argentinië te kampen met overvloedige neerslag.

Dat stimuleert op de dagmarkten de vraag en zet de prijzen mogelijk weer iets hoger, maar tenzij deze situatie langer aanhoudt hoeft het op termijn niet veel effect te hebben. Er is en komt immers erg veel soja beschikbaar dit seizoen, meer nog dan vorig jaar. Weliswaar neemt het sojaverbruik flink toe, vooral in China, maar de productiegroei overstijgt dat volgens de prognoses gemakkelijk. In de afgelopen weken is de sojaprijs op de wereldmarkt nogal op en neer gegaan. Per saldo is er volgens de index van de International Grains Council sinds begin dit jaar 5 procent aan waarde ingeboet, maar in februari zat er een licht stijgende tendens in. De momenteel tamelijk stabiele sojamarkt geeft wat extra steun aan de (termijn-) prijs van Europees koolzaad. Niet vergeten moet worden dat de exporten van agrarische producten uit de EU ook sterk gestimuleerd wordt door de waarde daling van de euro ten opzichte van de dollar. Het gaat hard. In vergelijking met een jaar geleden is de dollar een kwart duurder geworden. Ten opzichte van 1 januari kwam er alleen al zo'n 10 procent bij de waarde van de dollar. Hectisch is de koolzaadmarkt in de EU echter niet. Uit Duitsland meldt Ufop, de organisatie ter bevordering van olie- en eiwitgewassen (lees: oliezaden), dat de vraag naar grondstof voor biodiesel matig is, er staat druk op de brandstofprijzen. Koolzaad wordt echter maar beperkt aangeboden, telers wachten op hoger prijspeil in het najaar.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.