Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Sojabonen weer goedkoper

Sojabonen werden eind vorige week duurder op de termijnmarkt in Chicago. Maandag ging er weer iets van de prijs af. De handel reageerde vooral op acties van Braziliaanse vrachtwagenchauffeurs, die op bijna honderd plekken wegblokkades hadden opgesteld.

Het blokkeerde het transport van pas geoogste sojabonen naar de havens. Daardoor kan meer vraag ontstaan naar Amerikaanse sojabonen. Bovendien regent het veel in delen van Brazilië, wat de sojaoogst belemmert. Inmiddels zijn de acties van de chauffeurs teruggebracht tot ongeveer 25 blokkades. De acties zorgden voor kortstondige speculatie op de termijnmarkt. Sojabonen werden maandag weer goedkoper in Chicago.

Op de fysieke markt staan de sojaprijzen ook onder druk. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) stond maandag op 209 punten. Dat is net zo hoog als vorige week woensdag. De vier punten winst op donderdag en vrijdag zijn weer verdwenen. Dat heeft alles te maken met het grote aanbod aan sojabonen. De sojaprijsindex van de IGC stond een jaar geleden op 278 punten. Sojabonen werden in een jaar 33 procent goedkoper.

De koolzaadprijs in Europa is echter wel gestegen de laatste weken. Het meicontract sloot op de termijnmarkt in Parijs maandag op €368,25 per ton. Dat is de hoogste slotnotering voor een eerstaflopende termijncontract voor koolzaad in Parijs in tien maanden. Dat heeft vooral te maken met de prijsstijging bij palmolie.

Prognose: prijsdruk op sojamarkt.

Laatste reacties

 • alco1

  We zijn hier meer geinteresseert in de prijs van het restproduct 'schroot' voor ons vee. Misschien de vegetariërs in de bonen.

 • zon

  Ze zeggen al lange tijd dat de prijzen van soja dalen,
  Alleen aan de voer prijzen zie je het niet.

 • agro1

  prijsval soy is in 1 jaar tijd is ongeveer 30%. schroot wordt ook gebruikt in zuivelsurrogaat, zoals de 'alpropapjes'. kan slechts na fermentatie, dus rottingsproces verwerkt worden, weinig olie, maar de suiker is spotgoedkoop, dus minimaal 30% toevoegen. dat verdient lekker!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.