Akkerbouw

Achtergrond

Regen VS en Europa drukt tarweprijs

Het meicontract voor tarwe schuurde maandag op de termijnmarkt in Parijs even tegen de €200 per ton, maar sloot uiteindelijk lager op €195,50.

Dinsdag verloor het eerstaflopende contract nog eens €3. De daling komt door regen in de Verenigde Staten en Europa. De wintertarwe en de pas gezaaide zomertarwe hebben het vocht hard nodig. Bovendien steeg de koers van de euro.

De fysieke noteringen zitten daarentegen in de lift. De beurzen in Goes en Groningen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteren hoger. RVO.nl noteert €190 per ton voertarwe. Dat is de een na hoogste notering van dit seizoen. Ook de noteringen van Goes en Groningen zijn bijna de hoogste van dit seizoen.

Het is de vraag of de tarweprijs gaat zakken. Er is weliswaar regen gevallen in de VS en Europa, maar het is nog onduidelijk hoeveel graan de EU gaat produceren. De Europese Commissie komt eind deze week met de eerste gedetailleerde prognose voor het nieuwe seizoen. Er is veel discussie in hoeverre de vergroeningseisen ten koste gaan van het graanareaal in de EU. De Europese boerenorganisatie Copa Cogeca verwacht een krimp vanwege de vergroening. Maar de Europese akkerbouwers kunnen 10 tot 15 procent minder quotumbieten telen, door de grote suikerproductie van dit seizoen. Bovendien stappen ze gezien de lage prijzen niet snel over op aardappelen of uien.

Ook is onduidelijk wat Rusland straks gaat oogsten. De overheid houdt het op 100 miljoen ton graan. Analisten gaan uit van hooguit 75 miljoen ton.

Prognose: tarwemarkt is prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.