Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Prijzen stabiel op rustige markt

Het is stil op de graanmarkt. De prijzen kwamen deze nauwelijks van hun plek op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Maandag daalden de tarwe- en maisprijzen iets. Dinsdag kwam er wat bij.

De oogst van tarwe en mais is dit seizoen nu bijna overal op de wereld binnengehaald. De handel wacht op signalen over de nieuwe oogst, die in juni start op het noordelijk halfrond met het binnen halen van gerst. De International Grains Council (IGC) heeft een voorlopige voorspelling gepubliceerd. De organisatie van graanexporterende en -importerende landen gaat uit van een tarweoogst in 2015/2016 van 705 miljoen ton. Dat is 1,9 procent minder dan dit seizoen, dat de wereld een recordoogst van 719 miljoen ton tarwe oplevert. De nieuwe oogst wordt dan de derde grootste ooit, volgens de prognose van IGC.

Voor mais verwacht IGC in het seizoen 2015/2016 een oogst van 938 miljoen ton. Dat is net als bij tarwe de derde grootste ooit, na die van de twee voorgaande seizoenen. De maisoogst voor het nieuwe seizoen is 5,4 procent lager dan het record van dit seizoen. Maar een uitwerking van de prognose ontbreekt nog. Het is koffiedik kijken, omdat de oogst nog ver weg ligt.

De Europese Commissie brandt zich nog niet aan een voorspelling voor de nieuwe graanoogst. Die zou vorige week komen, maar is voorlopig uitgesteld.

Over één ding zijn analisten het eens wat betreft het nieuwe seizoen. Het verbruik stijgt de laatste jaren harder dan de productie. Alleen recordproducties kunnen het verbruik bijhouden.

Prognose: tarwemarkt is rustig.

Eén reactie

  • info36

    Als het koffiedik kijken is moet er ook niet over geschreven worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.