Akkerbouw

Achtergrond

Prijzen dalen op graan- en sojamarkt

De prijzen voor tarwe, mais en sojabonen zakten vorige week. Afnemers wachten op een verdere prijsdaling richting de oogst.

De graan- en sojamarkten zaten vorige week in mineur. Op de termijnmarkten in Parijs en Chicago werden tarwe, mais en sojabonen goedkoper. Alleen in Parijs scoorde mais een plusje van 0,8 procent. Op de fysieke markten was het niet veel beter. De prijsindexen voor tarwe, mais en sojabonen van de International Grains Council daalden vorige week alle drie. De IGC berekent de prijsindexen op basis van een groot aantal spotnoteringen verspreid over de wereld.

Vooral de tarweprijs is even slikken voor de telers. IGC noteerde vrijdag een prijsindex van 194 punten (100 = prijs januari 2000). Het is de laagste index in bijna vijf jaar. Een geluk voor de Europese telers is dat de euro nog steeds in waarde daalt. Daardoor loopt de graanexport als een trein. Dat houdt de Europese prijs enigszins in de benen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland noteerde vorige week €181 per ton voertarwe, Rotterdam geleverd. Dat is weliswaar €9,50 lager dan de eerste notering van dit jaar. Maar eind september noteerde EU-tarwe €141. Ook de IGC-prijsindexen voor mais en sojabonen daalden vorige week naar het laagste niveau in vijf maanden.

Ondanks de prijsdaling wordt er weinig gehandeld op de fysieke graanmarkt. De afnemers kopen alleen wat ze echt nodig hebben. Ze wachten af of de prijzen verder zakken richting de nieuwe oogst. Er zijn grote voorraden. En de prognoses voor de EU zijn goed. Diverse marktbureaus en ook de Europese Commissie verwachten straks een graanoogst die in de top vijf gaat belanden. De EU heeft nauwelijks winter gehad en veel graan staat er goed voor aan het begin van het groeiseizoen. De Commissie houdt het in de eerste prognose voor het nieuwe seizoen 2015/2016 op een oogst van 312 miljoen ton graan. Dat is weliswaar 18 miljoen ton minder dan dit seizoen, maar het is fors meer dan de 280 miljoen ton graan die de EU nodig heeft voor het eigen verbruik. Dergelijke prognoses maken kopers afwachtend. En dat drukt de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.