Akkerbouw

Achtergrond

Prijspeil aardappelen blijft onveranderd laag

Voor de Nederlandse aardappelmarkt zijn er weinig of geen stimulansen om de telersprijzen in beweging te krijgen.

Vorige week bleef de bandbreedte voor fritesgeschikt tussen €1,50 voor de onderkant van de Bintjenotering en €5 voor de best bakkende aardappelen met bestemming fritesproducenten buiten Nederland, België en Duitsland.

Vrije verkoop aan fabrikanten binnen Nederland is er sporadisch en voor hooguit €6 bij levering in juli. De reguliere exportnoteringen bleven onder druk staan onder invloed van erg ruim aanbod dat nog wordt aangevuld met overschot uit het segment fritesgeschikt. De houdbaarheid is niet meer in optima forma. Export met bestemming Afrika krijgt te maken met de eerste aanvoer van vroege aardappelen.

Het tweede kwartaal van 2015 is begonnen met noteringen van de handelsbeurs Rotterdam, die gewoon pas op de plaats maakten.

Hoeveel aardappelen er nog opgeslagen liggen, blijkt na de voorraadpeilingen die half april worden gedaan. Pas als het bewaarseizoen verder gevorderd is, zal blijken hoe de nog opgeslagen partijen zich kwalitatief houden, in het bijzonder baktechnisch natuurlijk. Al tijdens de periode met proefrooiingen in 2014 was het gemiddeld onderwatergewicht niet bijster goed. Ook is het even afwachten hoe vlot het pootseizoen op gang komt. Wat betreft de vroege aardappelen in Duitsland meldt Bureau Aardappelmarkt Informatie dat er areaalkrimp wordt verwacht. Harde cijfers ontbreken vooralsnog.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.