Akkerbouw

Achtergrond

Ook export zakt weg op aardappelmarkt

Waar de prijzen voor fritesgeschikte aardappelen bodemniveaus bereiken, hebben de exportnoteringen nog wat marge. Het zal niet lang meer duren, want de afzet van aardappelen in het buitenland sukkelt.

Rotterdam gaf maandag via een verlaging van de exportnotering met 50 cent per 100 kilo aan waar het aan schort: afzet. In februari is een minimaal volume aardappelen uitgevoerd, terwijl de import juist bovengemiddeld uitkwam. Hier doet zich pijnlijk de zwakte gelden van de aardappelverkoop binnen de EU, normaal een goed fundament, dat dikwijls ook stimulans biedt voor verhoging van de fritesnoteringen.

Tot en met december heeft de export een behoorlijke steun gehad van de afzet overzee, vooral in Afrikaanse bestemmingen. De in doorsnee lage prijzen hielpen daarbij. Er komt in (noordelijk) Afrika nu echter meer aanvoer uit eigen productie. Bovendien is er toch al veel concurrentie vanuit Duitsland, België en Frankrijk.

Voor de betere fritesaardappel is het prijspeil nu ongeveer €6 bij levering in juli. Vrije transacties tussen telers en verwerkers zijn er in Nederland maar weinig.

Op de termijnmarkt is er weinig activiteit rond het eerst aflopende contract april 2015, de weerslag van de tamme gang van zaken op de dagmarkt. Daarentegen komt voor de nieuwe oogst (contract april 2016) meer en meer in de belangstelling. De slotnoteringen daarvoor gaan langzaam maar zeker omhoog en hangen rond €14,50 en hoger.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.